Adi ortaklık, en az iki kişiyle kurulabilir. Ortaklar, gerçek veya tüzel kişiler olabilir. Ortakların kimler olacağı ve ortaklık içinde hangi rolü üstlenecekleri belirlenmelidir. Ortaklar arasında, bir ortaklık sözleşmesi düzenlenmesi ve imzalanması, ortakların hak ve yükümlülüklerini belirlemek için önemlidir. Ortaklık sözleşmesi, ortaklar arasında oluşabilecek uyuşmazlıkların önüne geçerek iş birliğini daha sağlam hale getirir. Eğer büyük bir iş veya yatırım planlanıyorsa, profesyonel hukuki danışmanlık almanız sizi olası risklerden koruyacaktır.
ADİ ORTAKLIK SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ
Bu sözleşme örneği, iki şirket arasında yapılacak bir adi ortaklık sözleşmesinin ana hatlarını belirlemekte olup, özel koşullara göre düzenlenebilir. Özellikle, anlaşmanın kapsamı, finansal paylaşımlar ve sair detaylar taraflar arasında net bir şekilde belirlenmelidir. Sözleşmenin hazırlanmasında, profesyonel hukuki danışmanlık almanızı tavsiye ederiz.
ADİ ORTAKLIK SÖZLEŞMESİ
MADDE 1-TANIMLAR
İşbu sözleşme, ticaret sicil müdürlüğüne kayıtlı ………………. adresinde faaliyet gösteren ………………. şirketi İle ticaret sicil müdürlüğüne kayıtlı ……………. adresinde faaliyet gösteren …………. şirketi arasında kurulan bir adi ortaklık sözleşmesidir.
Sözleşmede……………… İŞLETME, taraflardan…………….ve ………………… ise ORTAK olarak anılacaktır.
MADDE 2-KAPSAM
Taraflar arasında kurulacak adi ortaklığın niteliği, faaliyet alanı, işletilmesi, kar ve zarar paylaşımı, ortaklar arasındaki hak ve yükümlülükleri, üçüncü şahıslarla ilişkileri düzenler.
MADDE 3-KONU
İş bu sözleşme ile kurulan adi şirket, tarafların…………..…..ortak olması üzere ………………alanında ve ………………’da faaliyet gösterecektir.
MADDE 4-TARAFLAR VE HİSSELERİ
1- ……………….işletmedeki hissesi % …’dir.
2- ……………….işletmedeki hissesi % …’dir.
ORTAKLAR yukarıda belirtilen hisse miktarları kadar ana sermaye sahibidirler. İşletmenin sözleşme tarihindeki maddi varlığı tahmini ……..… TL’ dir.
MADDE 5- SÖZLEŞME SÜRESİ
İşbu sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren…..yıldır.
MADDE 6- İŞLETMENİN İDARESİ VE TEMSİL
1- İşletmenin idaresinde ORTAKLAR eşit oya sahiptir. Oybirliği sağlanmamış olmasına rağmen İŞLETME adına yapılan işlemlerden zarar halinde işlemi yapan ORTAK sorumlu olacak, diğer ORTAK’tan ortaya çıkan zarar nedeniyle talepte bulunamayacaktır.
2- İşletmenin kira sözleşmesi, vergi sicili, belediye, sigorta ve ticaret sicili kayıtları gibi tüm resmi kayıtları ORTAKLAR’dan ………………. Adına kayıtlıdır. İŞLETMENİN faaliyet merkezi ………………. Adresidir.
3- Oybirliği ile verilen kararlar ile günlük faaliyetlerin yürütülmesinde gerekli olan işler bakımından İŞLETMEYİ tüm resmi merciiler ve üçüncü şahıslara karşı ………………. temsil edecektir. Yetkisi olmadığı halde yapılan diğerişlemlerden şahsen sorumlu olacaktır.
4- İŞLETMENİN günlük faaliyetlerinden doğan borçlar ile kira, elektrik, su, telefon, personel sigorta primleri, tüm vergi, harçlar v.s. tüm giderler temsil yetkisi bulunan ………………. tarafından zamanında ödenecektir. Bu ödemelerin zamanında yapılmaması halinde doğacak ceza, zam ve faiz adı altında doğacak tüm ek ödemelerden diğer ORTAKlar sorumlu olmayacaktır.
5- Ortaklar, kendilerinin veya üçüncü kişilerin menfaatine olarak, ortaklığın amacını engelleyecek veya zarar verebilecek işleri yapamazlar.
6- Bu bölümde düzenlenen hükümlere aykırı davranış sözleşmeye ayrılık teşkil eder. Bu durumda diğer ORTAK düzeltilmesi ve yerine getirilmesi mümkün olan işlemlerin ifası için uygun bir süre verip diğer ORTAĞA tebliğ ederek bu süre sonunda sözleşmeyi feshedebilir.
MADDE 7- KÂR VE ZARAR
1- Kâr ve zarara katılım ORTAKLARIN hisseleri oranındadır.
MADDE 8- DEVİR YASAĞI
ORTAKLARDAN biri ortaklık payını diğer ORTAĞIN yazılı muvafakati olmadan devir ve temlik edemez. Aksi davranış sözleşmeye aykırılık ve fesih sebebidir.
MADDE 9- ORTAKLIĞIN SONA ERMESİ
1-Sözleşme süre sonunda kendiliğinden sona erer.
2- Taraflar bu İŞLETMEDEKİ ORTAKLIKLARINI devam ettirmek isterlerse yeni bir ortaklık sözleşmesi yapacaklardır.
3- Anlaşma halinde ORTAKLARDAN her biri payını diğer ortağa devredebilir.
4- Ortaklığın sona ermesi veya feshi hallerinde tasfiye işlemleri birlikte yapılacaktır.
MADDE 10-YETKİ
İşbu sözleşme kapsamında çıkabilecek olan uyuşmazlıklarda ………………..mahkemeleri yetkilidir.
Bu sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde Borçlar Kanunu’nun adi şirketlere ilişkin hükümleri uygulanır.
İşbu sözleşme 2 (iki) nüsha olarak tanzim edilmiş ve taraflarca imzalanmıştır. …/…/….