info@meryemkaratas.av.tr
Gayrettepe Mah. Yıldız Posta Cad. No:26 Ayyıldız Apt. B Blok Kat:2 Daire:40, 34349 Beşiktaş/İstanbul​​

Bizi Takip Edin:

GenelTAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NEDİR?

29 Kasım 2024

Tahliye taahhütnamesi, kiracının, kiralanan gayrimenkulü, belirli bir tarihte boşaltmayı/tahliye etmeyi üstlendiği yazılı belgedir. Türk Borçlar Kanunu’nun 352. Maddesine göre; ‘Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.’

Tahliye taahhütnamesinin geçerliliği, kanunen belirli koşullara bağlanmıştır. Tahliye taahhüdünün sonuç doğurabilmesi için şu koşullara uygun olarak düzenlenmiş olması gerekmektedir:

Tahliye Taahhüdünün Geçerlilik Şartları

  1. Tahliye taahhüdünün yazılı olması

Kira sözleşmesinin geçerliliği için yazılı şekil şartı aranmamasına rağmen tahliye taahhüdünün kanunen yazılı yapılmış olması gerekmektedir. Kira sözleşmesi yazılı veya sözlü kurulabilir, ancak tahliye taahhüdünün sözlü yapılması kanunen sonuç doğurmaz. Yazılı şekil şartına uygun olarak yazılı düzenlenmiş olması halinde taahhüt hüküm doğuracaktır.

  1. Kiracının, kiralananı belirli bir tarihte tahliye edeceği beyanını içermesi 

Tahliye taahhüdünde, kiracı, açık ve net olarak belirli bir tarihte kiralananı tahliye edeceğini beyan etmelidir. Burada belirtmek gerekir ki, tahliye tarihinin boş bırakılması halinde, bu boşluğun sonradan doldurulması geçersiz olsa da bu durumu ispat yükü kiracıya ait olacaktır. Kiracı, tahliye taahhüdünün sonradan doldurulduğunu ispat edemediği halde taahhüt geçerli olacak ve hüküm doğuracaktır.

  1. Tahliye taahhüdü, kiralananın kiracıya teslim edilmesinden sonra verilmiş olması

Kira sözleşmesi yapılmadan veya kira sözleşmesi ile imzalanan tahliye taahhüdü geçersiz kabul edilir. Tahliye taahhüdünün, kiralananın kiracıya teslim edildikten sonra düzenlenmesi gerektiği kanunen açıkça belirtilmiştir.

  1. Taahhüdün kiracı veya kiracının yetkili temsilcisi tarafından verilmesi

Taahhüt bizzat kiracı tarafından veya yetkili temsilci tarafından verilmiş olması gerekmektedir.

 

Tahliye Taahhüdü ile Nasıl Tahliye Yapılır?

TBK’nın 352. Maddesine göre, kiracının tahliye taahhüdünde belirttiği tarihte kiralananı boşaltmadığı durumda, kiraya veren 1 ay içinde tahliye taahhüdüne dayanarak icra takibi başlatabilir. Diğer hukuki yol ise, kiraya veren Sulh Hukuk Mahkemesi nezdinde tahliye taahhüdüne dayanarak tahliye davası açabilir.

https://www.meryemkaratas.av.tr/wp-content/uploads/2024/11/9082223091961-400-meryem-karatas-1-1-png.webp
Gayrettepe Mah. Yıldız Posta Cad. No:26 Ayyıldız Apt. B Blok Kat:2 Daire:40, 34349 Beşiktaş/İstanbul
0507 503 50 11 - 0212 273 21 90
info@meryemkaratas.av.tr

Sosyal Medya Adreslerimiz

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

Meryem Karataş Avukatlık Bürosu, İstanbul’un kalbinde, Beşiktaş’ta faaliyet gösteren, dinamik ve profesyonel bir hukuk bürosudur.

Copyright © Meryem Karataş 2024